Bridge the gap between operations & engineering
Bridge the gap between operations & engineering
Bridge the gap between operations & engineering

Controle centra

Vaak gaan projecten met betrekking tot controlekamers over een upgrade van zowel bestaande instrumentatie in de controlekamer, als installaties in het veld.

Specifieke Human Factors onderwerpen zijn:

  • Bepalen van werkbelasting en ontwerp van optimale operatorfuncties
  • Ontwerp van werkplekken en een nieuwe lay-out van het gebouw
  • Ontwerp van grafische displays om de procesbesturing te optimaliseren

Een project begint vaak met analyse van de taken en de werksituatie. De resultaten worden besproken met de gebruikers en het projectteam. Hierna worden verschillende lay-outs geschetst waarbij de voor- en nadelen van de verschillende concepten worden aangegeven.

Voor het gedetailleerde ontwerp van werkplekken raden we het gebruik van mock-ups aan; een 1:1 schaalmodel van de werkplek. Naast een 3D (computer)model is een mock-up een handig ontwerpmiddel dat de gebruikers een goede impressie geeft van de ‘look and feel’ van de uiteindelijke werkplek.

Deze mensgerichte ontwerpaanpak draagt bij tot een efficiënte procesbesturing.

Bezoek onze themasite: www.control-centre-design.com


Onze projecten

Shin Etsu
Renovatie controlekamer

Shin Etsu - Renovatie controlekamer

Shin Etsu heeft het controlekamerinterieur en de werkplekken gerenoveerd. Dit bood nieuwe kansen, zoals meer beschikbare ruimte in de controlekamer, maar maakte het ook noodzakelijk om het plafond, de vloer en het ventilatiesysteem te vervangen of aan te passen. ErgoS werd gevraagd om een basisontwerp te ontwikkelen voor de controlekamer en de werkplekken. Het basisontwerp bevatte een functioneel ontwerp van de controlekamer, met schetsen en 3D-tekeningen van de inrichting.

Een onderdeel van de vraagstelling in dit project was of het aantal werkplekken en operators in de controlekamer geschikt was voor de taken en de controlekamer indeling. Het antwoord op deze vraag is meegenomen in het nieuwe ontwerp.

Gasunie transportcentrum
Commandocentrum

Gasunie transportcentrum - Commandocentrum

Gasstromen, binnen en buiten Nederland, worden aangestuurd vanuit Gasunie Command Centre. In 1992 ontwierp ErgoS voor het eerst de inrichting van het Gasunie Command Centre. Twintig jaar later werd ErgoS opnieuw ingeschakeld voor de renovatie, met de benodigde aanpassingen voor de huidige en toekomstige werkwijze. Dit project is wederom uitgevoerd en nauwe samenwerking met een groep eindgebruikers.

De afbeeldingen tonen enkele opmerkelijke details: in het midden van de kamer staat een constructie met overzichtsschermen. De schermen zijn dusdanig gemonteerd dat oogcontact tussen coördinatoren mogelijk is, zowel vanuit een zittende positie als vanuit een staande positie. De console zelf bestaat uit vaste gemonteerde tafelpoten, met een in hoogte verstelbaar tafelblad. Het ontwerp van de werkplekken zorgt voor een maximale beenruimte voor de gebruikers. Een bijkomend resultaat van het ontwerp is de open ruimte, ondanks de grote afmetingen van de werkplekken. Tot slot laten de foto’s zien hoe een grote verscheidenheid aan ontwerpkeuzes kan worden gevisualiseerd in een 3D model.

Momenteel is ErgoS betrokken bij de ontwikkeling van de HMI voor een nieuw proces controle platform.

AkzoNobel-Essent
Controlekamer energiecentrale

AkzoNobel-Essent - Controlekamer energiecentrale

Het toezicht en de begeleiding van de Delesto energiecentrale vindt plaats vanuit de controlekamer van AkzoNobel-Essent. In nauwe samenwerking met de eindgebruikers heeft ErgoS een nieuw ontwerp voor deze controlekamer, de operatorwerkplekken, het nieuwe meubilair en het plafond gemaakt. Op basis van 3D-tekeningen en een houten mock-up (levensgroot prototype) hebben we een functioneel en royaal resultaat gerealiseerd.

Gas de France Suez
On-shore controle centrum voor Off shore productie

Gas de France Suez - On-shore controle centrum voor Off shore productie

Vanuit de controlekamer van Gas de France Seuz bedienen twee of drie operators 42 verschillende gasproductielocaties in de Noordzee. Het aantal schermen dat gebruikt wordt door één operator is gelimiteerd tot 4-5, door fysieke en cognitieve menselijke eigenschappen. Om die reden is er veel inspanning besteed aan het ontwerpen van een nieuwe set bedieningsplaatjes, met een compacte procesinformatiepresentatie. Daarnaast heeft ErgoS het ontwerp gemaakt voor de inrichting van de controlekamer, de werkplekken en de verlichting. De styling en het detailleerde ontwerp zijn uitgevoerd door Braaksma & Roos Architects.

 

 

ARN
Controlekamer afvalverwerkingsindustrie en kraancabine

ARN - Controlekamer afvalverwerkingsindustrie en kraancabine

In dit project zijn twee geïsoleerde 24 uurs werkplekken omgezet naar een speciaal ingerichte werkplek, waarbij de controlekamer en de kraancabine zijn gecombineerd in dezelfde ruimte.

Een opvallend detail is de gebogen muur met de overzichtsschermen. Te ramen zorgen voor de inlaat van voldoende daglicht, zonder dat de zichtbaarheid van de informatie op de schermen verminderd. De gebogen muur en het bijbehorende vloerpatroon compenseren de uitgerekte uiterlijk van de kamer op een effectieve manier.

Ivar Aasen
Det Norske

Ivar Aasen - Det Norske

Het veld van Ivar Aasen bevindt zich in het westen van de Noordzee en is Det Norske’s eerste grote ontwikkelingsproject als operator. Het veld is ontwikkeld door, en wordt bediend vanuit, Trondheim. Det Norske gebruikt de laatste technologie om een efficiënte besturing met een lage offshore personeelsbezetting mogelijk te maken. Een bedieningscentrale met een onshore bedieningsoptie is opgericht in Trondheim.

Wood Group Mustang is de hoofdaannemer van het Ivar Aasen project en is verantwoordelijk voor de engineering van het productieplatform. De professionals van ErgoS hebben bijgedragen in de EPC-fase van het platform. In de rol van HF/HMI lead engineer was ErgoS verantwoordelijk voor alle HF/HMI-activiteiten en geleverde producten. Het gros van de HF/HMI-activiteiten waren gerelateerd aan het ontwerpen van de bedieningscentrale inrichting en de operatorwerkplekken van het nieuwe productieplatform. Met name de taakanalyse, baan en werkbelasting analyse, een CRIOP en de controlekamer ontwerpspecificatie.

De meeste aandacht ging in dit project uit naar de samenwerking tussen onshore en offshore bediening.

©2016 Ergos    |     Disclaimer     |     Sitemap
Ontwerp: Webton.nl