Bridge the gap between operations & engineering
Bridge the gap between operations & engineering
Bridge the gap between operations & engineering

Verwarrend kleurgebruik

Mijn ogen zijn vrij slecht, dus ik draag (harde) lenzen om mijn zicht te verbeteren. ’s Nachts gaan mijn lenzen uit en zet ik ze in een soort kokertje. Heel handig: de groene dop is voor de linkerlens (er staat ook L op, maar dat kan ik zonder lenzen niet goed zien), en de witte dop is voor de rechterlens.

Laatst moest ik nieuwe lenzen laten aanmeten en in dat proces mocht ik even geen harde lenzen dragen. Ik kreeg tijdelijk zachte lenzen en een mooi opbergdoosje. Maar wat schetste mijn verbazing? De kleurcodes waren precies andersom! Erg onhandig als je ’s ochtends of ’s avonds met een slaperig hoofd je lenzen in of uit wilt doen.

Dit soort mix-ups van kleuren kom ik in mijn werk als Human Factors Engineer ook wel eens tegen in projecten over HMI en procesgraphics. Een witte klep in een procesgraphic kan bijvoorbeeld open of juist dicht betekenen. Dit is met name verwarrend en daardoor risicovol als deze tegenstrijdigheden binnen een fabriek, een proces of zelfs binnen een werkplek optreden. Of, ook verwarrend, het gebruik van signaalkleuren (groen en rood) om actief of niet-actief aan te geven. Dat een bepaalde pomp niet actief is (en dan rood wordt afgebeeld) kan voor het proces wel eens normaal of goed zijn. Wij zijn echter gewend dat rood aangeeft dat er iets mis is of dat we moeten opletten. Helaas ben ik dit soort verwarringen allemaal wel eens tegengekomen in de praktijk.

Het is dan zaak om zo snel mogelijk een oplossing hiervoor te vinden door het aanpassen van de kleuren of bijvoorbeeld vormen. Vandaar dat het altijd belangrijk is om bij de ingebruikname van een nieuw deel van de HMI te kijken naar de huidige HMI op het vlak van kleuren/symbolen/teksten maar ook bedieningen en eventueel aanpassingen te doen aan hetzij het nieuwe hetzij het bestaande deel. Zo kunnen tegenstrijdigheden en verwarrende situaties voorkomen worden. In mijn werk ben ik vaak bezig met dit soort vraagstukken.

©2016 Ergos    |     Disclaimer     |     Sitemap
Ontwerp: Webton.nl