Bridge the gap between operations & engineering
Bridge the gap between operations & engineering
Bridge the gap between operations & engineering

De (pijnlijke) risico’s van te kleine letters.

Vorige week is er een rij bijenkasten geplaatst op de hei vlak bij ons huis. Een initiatief wat ik bij ons in de regio steeds vaker zie. Tijdens een avondwandeling zie ik ze voor het eerst staan. De zon gaat verdwijnt langzaam achter de bomen. Een prachtig plaatje.

Terwijl ik op het pad sta te kijken valt mij het A4’tje op dat op één van de kasten is geplakt. Nieuwsgierig kom ik dichterbij. Het briefje hangt vrij laag en de letters zijn niet al te groot. Pas als ik op mijn hurken voor de kast zit kan ik lezen wat er staat: “Bijen kunnen steken dus blijf op een veilige afstand”.

 

 

 

Oeps… te laat.

Ook bij veel bedrijven zorgen te kleine letters voor problemen. Wanneer gebruikers niet zelf de mogelijkheid krijgen om een lettergrootte in te stellen, zal men de kijkafstand gaan verkleinen om teksten goed te kunnen lezen (net zoals ik deed bij de bijenkasten). Het gevolg: medewerkers zitten voorovergebogen, in een verkrampte houding en dicht op hun beeldscherm.

Een ander risico dat ik regelmatig tegenkom, is dat informatie die te klein getoond wordt verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Het menselijk brein heeft de eigenschap om onvolledige informatie aan te vullen met informatie uit het geheugen. Een automobilist wiens route over de Adrianusstraat gaat rijdt langs een bordje waarop staat dat de Adriaanstraat is afgesloten. Toch? Of Adrianusstraat? Voor de zekerheid maar even omrijden. Een procesoperator verwacht dat de temperatuur in een tank 60° is, dan bestaat het risico dat hij een te klein getoonde 90° niet daadwerkelijk leest, maar gokt dat er weer ‘60°’ zal staan. Met alle gevolgen van dien.

Zorg er dus voor dat de tekst altijd goed leesbaar is en daarmee bedoel ik dat het ook echt gemakkelijk te lezen moet zijn. Wanneer iemand aangeeft dat de tekst nog net leesbaar is zal het aanzetten tot gokken in plaats van echt lezen. Een goede vuistregel is dat de letters op alle schermen schaalbaar zijn tot maximaal 1/200e van de kijkafstand. Dit zijn voor de meeste gebruikers nogal grote letters,maar het is dan ook de bedoeling dat het ontwerp óók geschikt is voor mensen met een wat slechter zicht.

Daarbij bestaat er een verschil tussen statische en dynamische informatie. De informatie die altijd hetzelfde blijft en op dezelfde plek op het scherm blijft staan is statisch, denk hierbij aan titels en labels. De informatie die voortdurend veranderd en die de gebruiker informeert over de status van het proces is dynamisch, denk hierbij aan bijvoorbeeld de snelheid van een auto op een digitaal dashboard, de inhoud van een tank of coördinaten van een schip. De stelregel is dat statische informatie kleiner weergegeven kan worden, omdat de gebruikers de informatie die opgeslagen is in het geheugen juist kunnen inzetten om sneller en makkelijker te lezen.

Er zijn vele (pijnlijke) risico’s verbonden aan het gebruik van te kleine letters, variërend van rugklachten, hoofdpijn en brandgevaar tot bijensteken. Ben je deze of andere risico’s zelf tegengekomen? Laat het weten en stuur me een berichtje!

©2016 Ergos    |     Disclaimer     |     Sitemap
Ontwerp: Webton.nl