Bridge the gap between operations & engineering
Bridge the gap between operations & engineering
Bridge the gap between operations & engineering

Breinbrekers

Rope and rope – Eureka! puzzel – design by Markus Götz – Germany.

Laatst gaf ik mijn buurjongens een breinbrekerpuzzel cadeau. Zo één met een stok, een ring en een touw, met de opdracht het touw te ontwarren.

Vol goede moed gingen ze aan de slag. De oplossing was verbluffend snel gevonden: de schaar erin!

Sommige procesgraphics die ik onder ogen krijg zijn net als de breinbrekers van mijn buurjongens. De proceslijnen op deze graphics lopen als spaghetti door elkaar. Dit komt vaak doordat de P&ID (de bouwtekening van alle leidingen en installaties in de fabriek) als onderlegger voor de graphic wordt gebruikt en/of doordat er later aanpassingen zijn gemaakt. Aan mij dan de taak om deze proceslijnen te ontwarren. Dat ontwarren is een leuke puzzel met als resultaat een overzichtelijke graphic. Want hoewel sommige operators misschien, net als ik, van puzzelen houden, is het voor de procesbeheersing beter wanneer de graphics overzichtelijk zijn.

Hieronder een voorbeeld van een redelijk ingewikkelde graphic (een breinbreker).

Deze graphic kan ontward worden waardoor onderstaand plaatje ontstaat.

Soms is een graphic nóg overzichtelijker te maken wanneer ‘de schaar erin gaat’. Wij gebruiken daar dan bijvoorbeeld het volgende symbool voor (voor uit- en ingaande stromen):

Voor ons voorbeeld geeft dit onderstaand effect: een overzichtelijke graphic waarbij de processtromen duidelijk zichtbaar zijn.

Uiteindelijk is het mijn buurjongens gelukt om zonder schaar (maar met moeder) de puzzel op te lossen. En dat is, voor het puzzelen, eigenlijk wel zo leuk!

©2016 Ergos    |     Disclaimer     |     Sitemap
Ontwerp: Webton.nl